Udgivelser

Kolindsund – Spillet om fremtiden

De fleste kender spillet Matador. De færreste ved nok, at spillet oprindelig blev udviklet af en amerikansk kvinde ved navn Elizabeth Magie (1866-1948), og hed ”Udlejerens spil”. Det var et politisk spil, som skulle vise uretfærdigheden ved at man skal betale skat på arbejde, og at man kunne eje jord, fordi natur er et fælles gode, som bør komme alle til gode. Ideer, som er inspireret af den amerikanske økonom Henry George (1839-1897), og som stadig er relevante i dag, fordi de stiller spørgsmål til hvordan vi udnytter den fælles ressource, naturen er.

Det er billedkunstner Hartmut Stockter, som har skabt spillebrættet og spillets øvrige udstyr. Forfatter og leder af Kunsthallen Henrik Majlund Toft har udviklet konceptet og skrevet tekster til spillet. Udstillingen består i, at publikum kan spille spillet på museet. Samtidig fortæller hæftet om baggrunden for spillet og dokumenterer hvordan det er udviklet.

Udvikling af visuelt design og udstyr Hartmut Stockter.

Udvikling af spilkoncept og tekster Henrik Majlund Toft.

1. udgave, 1. oplag 2023. 

ISBN: 978-87-93882-15-7

Pris kr. 350 plus porto. Bestilling ved henvendelse til forlagetmajlund@gmail.com

Berøring i coronaens tid

tanker om kærlighed, omsorg og sårbarhed under pandemien 

af Kristin Veel og Henriette Steiner

 Ny bog og personlig, kulturhistorisk bog på forlaget majlund af to forskere ved Københavns Universitet om hvordan corona og lockdown har påvirket os og vores måde at forstå verden på.

De to forskere ved Københavns Universitet Kristin Veel og Henriette Steiner påbegyndte en email-korrespondance, da første lockdown blev annonceret. Korrespondancen udviklede sig og blev til et personligt og fagligt forsøg på at forstå, hvad, det var, som skete, mens det skete. Den blev til en bog, som trækker tråde til alt fra arkitektur, krydstogtsskibe til dating apps. Bogen fortæller forfatternes egen historie, som også er andres historie, for vi var fælles om at opleve en hverdag og et samfund, hvor alt ændrede sig fra den ene dag til den anden med afstandskrav, isolation og sygdomsfrygt. 

Corona og lockdown var ikke bare pause i en travl verden og hverdag. Det var også et eksperiment udi at finde nye måder at dyrke sociale relationer og samvær på. Et eksperiment, som blotlagde kultur, samfunds- og klasse-strukturer, udstillede de i forvejen ensomme, lagde ekstra pres på familier med børn og ændrede vores forbrugsmønstre. 

Vi lærte om helt basale behov. At nærvær og kram er noget, alle har brug for. Og det er en væsentlig forringelse af livskvalitet at skulle undvære. Samtidig lærte vi at bruge nye digitale teknologier eller tilpassede eksisterende, så vi både var i stand til at vedligeholde sociale relationer og passe et arbejde på nye måder. 

Illustration af den svenske kunstner Maria Finn skabt til udgivelsen.

Selvom corona ikke længere betegnes som en samfundstruende sygdom, er vi stadig i en proces med at forstå virusset og lockdown som fænomener, der har forandret os. Berøring i coronaens tid har ikke alle svar, men den stiller væsentlig spørgsmål og perspektiverer de strukturer som pandemien blotlagde. 

I forbindelse med arbejdet med bogen har de to forfattere lavet en podcast, produceret af Ane Skak: Dansen med Corona – pandemien i et humanistisk forskningsperspektiv. Podcasten kan hentes her: https://carlsbergfondet.libsyn.com/dansen-med-corona-1-pandemien-i-et-humanistisk-forskningsperspektiv 

Berøring i coronaens tid udkom i 2021 på engelsk på forlaget De Gruyter. Bogen foreligger nu i dansk oversættelse ved Shadi Angelina Bazeghi. Udgivelsen er støttet af Carlsbergfondet.

Uddrag fra bogens forord: 

Det føles som en underdrivelse at sige, at pandemien har haft en gigantisk indvirkning. Den har ført til sociale, politiske, økonomiske, miljømæssige, følelsesmæssige og vidensmæssige forandringer. Til trods for at virussen er en tavs og lillebitte entitet, som er svær at se, kan dens afsmittende effekt utvivlsomt ses og mærkes – selvom man ikke har været personligt berørt af den. Konsekvenserne af pandemien rækker langt ud over det sundhedsfaglige område, og for at forstå dem er vi nødt til at se på de mere følelsesbetonede og ofte modsætningsfyldte kategorier, som kendetegner vores oplevelse af pandemien. Det er kategorier, som har at gøre med vores personlige erfaringer og verdenssyn, og som rummer en række forskellige følelser og sindstilstande som uro, angst, smerte, sorg, omsorg, tomhed, kedsomhed, usikkerhed, længsel, tryghed, frihed og endda begejstring. I denne bog samler vi nogle af de overvejelser gjort af andre forskere, forfattere og kunstnere, der har beskæftiget sig indgående med pandemiens kulturelle og politiske implikationer. Samtidig trækker vi på vores egne personlige oplevelser, og bogen kan derfor både læses som en slags dagbog, en erindringsbog og en kulturel analyse af nogle af de rumlige, sociale og epistemologiske former, som er blevet til under det første år af pandemien.

forlaget majlund 2023

ISBN 987-87-93882-11-9 

Kr. 199. Til salg via forlagetmajlund.dk og boghandlere fra 10. maj. 

JORDTEGN

Jordtegn er et kunstprojekt om natur og sprog. Om den måde vi taler om naturen på. Og hvordan naturen har ånd, og er i stand til at sanse og kommunikere. Hvilket myter og folklore har vidst i al tid, og som videnskaben nu også bekræfter. Det er en vigtig indsigt i den klima og biodiversitet krise, vi befinder os i. 

Alle deltagende kunstnere og forfattere har bidraget både med værker til udstillingerne i haven på Sostrup Slot, Museum Østjylland og på KH7Artspace, og denne bogudgivelse. Nogle af bidragene til bogen lægger sig i direkte forlængelse af de udstillede værker, mens andre bidrag udforsker nye spor inden for tema. 

De deltagende kunstner og forfattere er: 

Angela Rawlins

Annika Lundgren 

Cia Rinne

Caroline Bergvall 

Frans Jacobi 

Hartmut Stockter

Henrik Majlund Toft 

Jens Settergren 

Kamilla Jørgensen 

Karin Lind

Tanja Nellemann Kruse

Jordtegn er kurateret af Tanja Nellemann Kruse, Kamilla Jørgensen og Henrik Majlund Toft. Kuratorerne er også redaktører på udgivelsen. 

Jordtegn. forlaget majlund 2022. Alle rettigheder tilhører projektet og de bidragende kunstnere. ISBN 978-87-93882-10-2. 

Pris kr. 300.